Månadsmöten

Månadsmöten med början kl. 18:00 men lokalen öppnar oftast 17:00

Vårens månadsmöten 2018

(OBS Ny starttid 18.00)

29/1 kl.18.00 Långban.

Vi tar med oss material från Långban och vår Långbanexpert Christer hjälper oss med att identifiera mineralen.

26/2 kl 18.00  Årsmöte

Efter förhandlingarna studerar vi medhavda stuffer och utser ”vår   bästa stuff” från Nödhjälpsvägen.

 

19/3 kl 18.00

Regementgatan 4 g Folkuniversitetet

(Obs datum och lokal)

Johan Gren berättar om ” Molekylär paleontologi – bevarade biomolekyler och fossila färger?”.  Föredraget sker i samarbete med Folkuniversitetet och äger rum i Folkuniversitetes lokaler på Regementsgatan 4 i Malmö.

Abstract

Under det senaste decenniet har nya analysmetoder möjliggjort detaljerade kemiska och molekylära studier av bland annat fossiliserade mjukdelar, som ögon, hud och fjädrar. Sådana analyser har påvisat förekomsten av biomolekyler som bevarats i det fossila arkivet, ibland i hundratals miljoner år. Bland biomolekylerna har man funnit rester av pigmentet melanin – det absolut vanligaste färgpigmentet bland moderna djur.

I min nyligen publicerade doktorsavhandling presenterar jag bland annat resultaten från en rad studier av fossil mjukvävnad, där jag har använt mig av en rad avancerade metoder för att försöka kartlägga om något ursprungligt melanin har bevarats. Det visar sig att dessa pigmentrester förekommer i nära anslutning till ansamlingar av runda och avlånga mikrometerstora strukturer, vilka till storlek och utseende liknar så kallade melanosomer (en typ av cellorganeller som i moderna djur innehåller pigmentet melanin). Mikrostrukturerna överlappar dock också med form och storlek på bakterier, varför de kemiska analyserna är viktiga för att kunna avgöra strukturernas ursprung. Om vi kan konstatera att det är de ursprungliga pigmentorganellerna vi tittar så öppnas möjligheten att göra en mängd biologiska och ekologiska tolkningar av organismer som levde för miljontals år sedan.

23/4 (Obs datum)

Vi studerar bärnsten. Ta gärna med er intressanta stuffer. Sten leder studierna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*