Månadsmöten

Månadsmöten med början kl. 18:00 men lokalen öppnar oftast 17:00

Höstens månadsmöten 2018

(OBS Ny starttid 18.00)

27 augusti

Sommarens Fynd

Vi tar med oss de stuffer vi hittat under sommaren och studerar dem tillsammans. Vi har med oss mikroskop så även små kristaller kan studeras

 

24 september

Mesozoisk vulkanism i Skåne

Ingemar Bergelin

 

Under jordens geologiska medeltid hade vi aktiva vulkaner i Skåne. Resterna av denna vulkaniska aktivitet kan man idag se i landskapet dels i form av ”vulkankupper” och dels i form av avlagrad aska s.k. tuffer på vissa håll i landskapet. Under samma period var även andra vulkaner aktiva i närområdet som Nordsjön med vissa angränsande områden. I föredraget presenteras ett urval av vulkankupperna och deras geologiska åldrar, metoder för att göra dessa dateringar samt förslag till teorier bakom deras uppkomst.

29 oktober

 Med hammare och revolver till världens ände

Emma Rehnström

Föreläsningen om mineralprospektering på Grönland ska vara i Gullbergrummet, våning 4, Malmö Stadsbibliotek, Kung Oscars väg 11

Vårt moderna samhälles hunger efter råmaterial är till synes oändligt och vi söker oss hela tiden djupare ner och längre bort i jakten på nya tillgångar. Ofta tänker man kanske på guld och diamanter, men ännu viktigare är egentligen våra vanliga basmetaller som koppar, bly och zink. Men hur går det egentligen till när nya tillgångar upptäcks? Allt eftersom de nära förekomsterna redan är hittade och uttömda måste man leta längre och längre bort efter nya.I detta föredrag berättar jag om malmprospektering i norra Grönland. Hur går det till att leta efter malm där det inte finns någon infrastruktur alls? Vad är det för geologi i området och hur skapades de malmbildande miljöerna? Hur planerar man en prospekteringsexpedition till, ja, världens ände? Hur går man tillväga för att försöka täcka så stora områden som möjligt under den korta arktiska sommaren? Hur kallt är det på sommaren, hur länge varar sommaren och kan man verkligen ha en bastu på 81° N?

Med rikligt med bilder, illustrationer och kartor skall jag beskriva arbetet med att förbereda, planera och genomföra prospekteringskampanjer i kustområdena i norra Grönland, beväpnad med hammare och revolver.

26 november

Årets auktion

Ta vara på tillfället och skaffa dig nya intressanta stufferGarry och Christer har hand om det hela.

 Ellen och Gunilla ordnar som vanligt med kaffe, glögg och pepparkakor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*